MØT MENNESKENE BAK MORGENDAGENS LØSNINGER

Framtidens bygg lager selv strøm til oppvarming og belysning og deler energioverskuddet sitt med resten av oss. Powerhouse Telemark er et slikt hus og har blant annet blitt omtalt av CNN som et av verdens mest spennende bygg i 2020. Fagfolkene som er organisert i EL og IT Forbundet er blant de som realiserer mulighetene. Med verdens øyne rettet mot seg har elektrikere, energimontører og telekommunikasjonsmontører jobbet mot deadline 30. oktober 2020 – den offisielle åpningen av et av verdens mest framtidsrettede hus.

Presentert av

Aleksander

Telekommunikasjonsmontør

Som telekommunikasjonsmontør er Aleksander Sørum Hagen blant de siste håndverkerne som forlater bygget. Han har vært fast på Powerhouse i over ett år og forteller at det dukker alltid opp noen endringer: «Nå på slutten av prosjektet så er det en del småting å ta tak i da. Det kan være ekstra datapunkter eller noe sånn som må legges opp, vi har byttet adgangssystem - sånne ting.»

For at et bygg skal fungere på det nivået som Powerhouse Telemark gjør er det mange nye systemer som skal kommunisere med hverandre. Og det er det Aleksander som får dem til å gjøre. I løpet av det siste året har han blant annet blitt kjent med en nytt energibesparende brannsystem. «Alle brannsløyfer bruker strøm for å kommunisere. Dette nye systemet bruker mindre strøm på å holde seg operativt, og på aktivering».

– Det er noen mil med kabler som må til for å skape et hus hvor alt skjer automatisk.

Start video

Powerhouse Telemark kutter i energibruk på mange måter. Etasjene er blant annet soneinndelt, slik at hvis et område ikke er i bruk så kuttes strømmen i stikkontaktene. Alle vinduer i Powerhouse er elektriske og soter seg automatisk når solen kommer fram, slik at man unngår unødig arbeid for klimaanlegget. I tillegg er tre av bygningssidene kledd med trespiler som også skjermer mot sola. Powerhouse følger med på hvor det er aktivitet og bygget har til og med en egen app.

Dette er Powerhouse Telemark

  • 8358 m2 
  • 11 etasjer
  • Produserer mer energi enn det forbruker gjennom et livsløp på 60 år 
  • Fasiliteter: Barception, takterrasse, treningsrom, møteromsenter, personalrestaurant
  • Dekket av 1400 m2 solceller
  • Produserer ca 256 000 kWh per år
  • BREEAM NOR Excellent-sertifisert 
  • Det fjerde Powerhouse-bygget på verdensbasis 
  • Eies av R8 Property
 

Powerhouse-samarbeidet består av Miljøstiftelsen ZERO, Snøhetta, Skanska og Asplan Viak. Sammen har alliansen utviklet og bygget flere Powerhouse rundt om i landet. 

Powerhouse er en standard for fremtidens bygg, som tar utgangspunkt i Paris-avtalens 1,5 graders mål. Standarden angir et maksimalt og totalt CO2-utslipp per kvadratmeter, inklusiv byggefase, energi i drift, materialer og avhending.

For å oppnå Powerhouse Paris Proof må nullutslipps-byggeplasser i kombinasjon med klimavennlige materialer og ombruk og gjenbruk være en del av løsningen, i tillegg til fornybar energiproduksjon og energieffektivisering.

Martin og Runar

Elektrikere

1400 m2 med solceller dekker sørsiden av bygget, samt carporten og sykkelparkeringen på utsiden. Det har vært jobben til Martin Hardtvedt å koble dem til. Sammen med anleggsleder Runar Heibø har han vært en del av et team på 25 elektrikere fra Elektro 4, som har vært med på å få alle de nye tekniske løsningene i Powerhouse Telemark til å fungere.


For elektrikerne er det mengden med systemer som skal koordineres som først om fremst skiller jobben på Powerhouse fra andre bygg de har jobbet på. Martin forklarer: « På Powerhouse skal alt være energibesparende og det er mange signaler som må være oppe og gå for at det skal virke. Vannet i kranene kommer for eksempel ikke på før det er lys i rommet.

Det er mange flere systemer som skal jobbe sammen her enn på et vanlig bygg.»

Det er få, om noen, som kjenner nervesystemet til Powerhouse Telemark så godt som anleggsleder Runar. Har har ledet elektrikerne på prosjektet. «Min jobb er å studere tegningene og skjemaene som jeg får levert fra alle involverte aktører. Jeg må skjønne det selv før jeg kan delegere jobben ut videre. Man må ha orden i papirer, merke kabler når man trekker de, ha et skikkelig system.»

Martin legger til:
«På et prosjekt med så mange vinkler og romløsninger som er veldig forskjellige, kan det bli vanskelig å få alt til som på tegningen. Konsulenten har kanskje vært her én gang og sett, så du må tenke litt som ingeniøren. For en ting er å se det på en 3D modell, en annen ting er å se det her ute. Det hender at ting krasjer litt…»

Huset er fullt av smarte løsninger som er tilpasset aktiviteten i huset og værforholdene utenfor. På taket finner vi en bitteliten værstasjon som styrer inneklimaet i huset og som bestemmer når vinduene skal sotes.

Powerhouse Telemark bruker lite energi, noe som ga uventede utfordringer for teamet under monterings- og testfasen.

Start video

Store deler av arbeidet med Powerhouse måtte utrettes under strenge smittevernstiltak i løpet av våren 2020. Det medførte endringer i arbeidshverdagen, som at man måtte ut av bygget og ta matpausen sin i bilen, forteller Martin: «Vi satt ute i bilene og da får du betalt, fordi du ikke har et godkjent spisested å spise på. Det har du krav på når du er i EL og IT. Det er jo en av de fordelene med å være organisert. Det er slikt du ikke tenker på, du bare vet det! Det er sånt som du har fått innprentet siden du var lærling. Spiser du i bilen så har du betalt for spisepause. Enkelt og greit.»

Dette er et plusshus 

Powerhouse Telemark er et plusshus som gjennom driftsfasen produserer mer fornybar energi enn det forbruker gjennom et livsløp (60 år). Dette inkluderer produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget. Powerhouse Telemark bruker 66 % mindre energi enn et tilsvarende nybygg.

I perioder hvor bygget produserer mer strøm enn det bruker, går overskuddsstrømmen inn på strømnettet og blir betalt for av kraftselskapet. 

Dersom det inngås salgsavtale med et kraftselskap som kan håndtere både produksjon og forbruk kan ethvert bygg i Norge produsere med en effekt opp til 100 kW og selge dette. Produseres det i perioder overskuddsstrøm med en høyere effekt enn 100 kW blir anlegget definert som et produksjonsanlegg, noe som blant annet medfører høyere nettleie og i noen tilfeller krav om omsetningskonsesjon. Det finnes også batteriløsninger som gjør det enklere å kontrollere strøm som leveres ut på nettet til enhver tid.

Det er i utgangspunktet ikke noen forskjell på hvordan en plusshus og en bygning med bare forbruk tilkobles strømnettet, og tilknytningen dimensjoneres i begge tilfeller etter bygges maksimale behov for effekt. Likevel er det krav til hvordan anlegget som produserer strøm er innrettet slik at det ikke forårsaker hendelser eller rammer nettkvaliteten til for kunden eller andre kunder.

Kilde: R8 Property, solenergi.no og Skagerak Energi

Det er i utgangspunktet ikke noen forskjell på hvordan en plusshus og en bygning med bare forbruk tilkobles strømnettet, og tilknytningen dimensjoneres i begge tilfeller etter bygges maksimale behov for effekt. Likevel er det krav til hvordan anlegget som produserer strøm er innrettet slik at det ikke forårsaker hendelser eller rammer nettkvaliteten til for kunden eller andre kunder.

Kilde: R8 Property, solenergi.no og Skagerak Energi

Magnus

Energimontør

Magnus Aamot hadde ansvaret for teamet med energimontører som tilrettela for energiforsyning inn til, og ut fra, Powerhouse Telemark. En omfattende jobb, ettersom det nye bygget krevde at de måtte bytte ut den tilknyttede trafokiosken som en del av arbeidet.

«Den som sto der var alt for liten og ikke minst gammel» forteller Magnus. «Anlegget hadde brytere fra 70 tallet, så det var på tide! Det var mye som skulle inn, nye anlegg som tar mer plass og skal ha mer avstand fra hverandre, da ble det til at det hele måtte byttes»

Etter ti år i et risikofylt yrke ser Magnus nytten av å være organisert.

Start video

Det pågikk mye annet arbeid samtidig med at arbeidslaget til Magnus jobbet med prosjektet. Han har mye fint å si om hvor godt alle jobbet sammen. For Magnus har det mye å si - god kommunikasjon er avgjørende når han skal ivareta sikkerheten for energimontørene på laget sitt: «Den største risikoen med å jobbe med det jeg gjør, det er at du kommer borti en spenningsførende kabel og da… Du har ikke så mange sjanser på det spenningsnivået vi driver på med, så da må du gjøre ting sikkert.»

1400 m2 med solceller dekker sørsiden av bygget, samt carporten og sykkelparkeringen på utsiden. Det har vært jobben til Martin Hardtvedt å koble dem til. Sammen med anleggsleder Runar Heibø har han vært en del av et team på 25 elektrikere fra Elektro 4, som har vært med på å få alle de nye tekniske løsningene i Powerhouse Telemark til å fungere.

Arkitektur som skaper energi

Powerhouse Telemark er utformet for å sikre best mulig lysinnslipp, solskjerming og høsting av energi.

Taket skrår med en 24° helling mot syd. Byggets diamant-lignende form, hvor veggene skrår utover, skaper en stor takflate som er egnet for å sanke ekstra mye solenergi. Trespiler fungerer som solskjerming på flere av veggene.

Energibrønner varmer opp forbruksvann og regulerer temperaturen på ventilasjonsluften og det vannbårne oppvarmings- og nedkjølingssystemet som er støpt inn i gulvene.

Kilde: Snøhetta/R8 Property

Smart både i arbeidslivet og i privatlivet

Magnus, Aleksander, Runar og Magnus innrømmer alle at det de tenker på først når det kommer til medlemskapet i EL og IT Forbundet er fordelene de benytter seg av. Som fagorganiserte får de markedets beste forsikringsvilkår gjennom LO favør forsikring.

«Jeg har brukt innboforsikringen - hadde vannskader i leiligheten og det funka veldig greit for min del. Også mobilforsikringen har jeg fått brukt og den delen er jeg veldig fornøyd med»
Magnus Aamot
Energimontør
«Du har tilbud, eller fordeler da, både i bank og forsikring. Du får også rabatter i det daglige på reiser og sånt. Det er vel egentlig mye derfor, eller det er i alle fall litt av grunnen til, at jeg er medlem. Og så er det sånn at vi er mange da, hvis det skulle være noe»
Martin Hardtvedt
Elektriker
«Nå har jeg både LO favør innboforsikring og LO favør livsforsikring. Det er noen goder ved å være fagorganisert. Det er også en trygghet å vite at du er en del av samspillet.»
Aleksander Sørum Hagen
Telekommunikasjonsmontør

MEDLEMSFORDELER

Blir du medlem i EL og IT Forbundet får du en rekke fordeler både i arbeidslivet og i privatlivet.

Svært gunstige betingelser på boliglån, førstehjemslån, og boliglån for unge.

LOfavør boliglån 

Norges beste innboforsikring er en del av medlemskapet. Det er også grunnforsikring liv og uføre- og ektefelleforsikring. I tillegg får du inntil 20 % samlerabatt på en rekke andre skade og personforsikringer.

LOfavør innboforsikring

Juridisk bistand, feriereiser, leiebil, fritidsaktiviteter, kultur, hotell og strøm.

LOfavør fordeler

Fagforeningens tilstedeværelse sikrer en anstendig lønn, gode overtidstillegg og avtalefestet pensjon (AFP).

Forbundet har en rekke tilbud om skolering for sine medlemmer. Gratis for medlemmer med alle utgifter dekket, også bortfall av lønn.

Forbundet har ansatte og tillitsvalgte i hele landet som hjelper deg om du f.eks. blir usaklig oppsagt eller andre utfordringer i arbeidsforhold.

Når du har vært medlem hos oss en tid kan du søke om økonomisk støtte til både helårsstudier og kortere kurs/opplæring.

(Åpnes i vårt eksterne registreringssystem)